Turizm

ÇANAKKALE - YENİCE Çanakkale İlinin Yenice İlçesi Marmara bölgesinin Güney Marmara bölümünde Biga yarımadasının iç kesiminde yer alır. Çanakkale ilinin güney doğusundadır. İstanbul’a (Yenikapı) 105km, Bandırma’ya ise 92km uzaklıktadır. Çanakkale İlinin en büyük yüz ölçümüne sahip olan İlçe 8.000 nüfusa sahiptir. Başlıca geçim kaynağı tarım ve havyacılık olmakla birlikte özellikle tarımsal faaliyette kırmızı kapya biber ve diğer yaş sebze üretiminde Marmara Bölgesinde önemli bir yere sahiptir. İlçede dört adet Salça Fabrikası, iki adet Yaş Sebze İşleme Fabrikası bulmaktadır. Bunun yanında Arıcılık Birliğince doğal bal üretimi, mandıra faaliyetleri ve peynir üretimi yapılmaktadır. İlçe 2007/111712 nolu Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Alternatif Turizm olanakları bakımından (termal – doğa sporları – atıcılık vb.) Yenice yatırım ve cazibe merkezi konumundadır. Dünya Bankasınca finanse edilen Genetik Yapının Yerinde Korunması Projesinde Bölgede bulunan Kazdağları Gen Koruma Ormanları olarak tespit edilmiş, Karaçam, Kızılçam, Kayın, Kestane, Meşe, Yaban Erik ve Kazdağ Göknarları Gen Ormanları olarak tesis edilmiştir. Alp’lerden sonra Dünyanın ikinci büyük oksijen deposu olarak nitelendirilen Kazdağları’nın eteklerinde kurulu, M.Ö.395 li yıllara dayanan tarihi geçmişe sahip nadide İlçelerden biri olan Yenice; Çanakkale Bölgesinde Eko-Turizm merkezi olmaya adaydır. İlçede günü birlik tatil anlayışına son vermek ve Eko-Turizm faaliyetlerini canlandırmak üzere Yenice Belediyesince projelendirilen ve 2014 yılında faaliyete geçen adını Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde gemileri Haliç’e indirmek için ray (kızak) olarak kullandığı endemik tür Kazdağı Göknarından alan Kazdağ Göknar Otel Yenice’ye yeni bir kimlik kazandırmıştır. 82 yatak kapasiteli Otel bünyesinde 150 kişilik Restoran, 80 kişilik Toplantı Salonu bulunmakta olup, Şeytan Kaya Tırmanma Parkuru, Kazdağ Yürüyüş Parkuru, At Gezileri, Bisiklet Turu, gibi çeşitli aktiviteler yapılabilme olanağına sahiptir. Bunun yanında Otel sadece bir konaklama merkezi olarak kalmayarak İlçe ormanlarında bulunan ve alternatif tıpta kullanılan endemik bitki türlerinin tanıtımını yapma gibi bir çok farklı misyon da üstlenmektedir. Sırtını Kazdağlarına yaslayan Otel, Spor Kulüplerinin antreman alanı olarak kullanabileceği orman içindeki doğal parkurları, bünyesinde bulunan Yüzme Havuzu ve Halı Sahası ile gözde bir spor merkezi konumundadır. İlçe içerisinde bulunan her mevsim ayrı güzelliklere ev sahipliği yapan Yenice Göleti ise fotoğraf tutkunlarının son dönemdeki adresi haline gelmiştir. Endru, Cross, Ofroad, Dağ Bisikleti, Yamaç Paraşütü, Doğa Yürüyüşü, Kara ve Su Avcılığı gibi sportif etkinliklerin doğal alanlarda yapılmasına olanak sağlayan Kazdağları’nın eteğine kurulu doğa tutkunu ve maceraseverlerin yeni adresi YENİCE, sakinlik ve huzur isteyen Eko Turistlere unutamayacakları alternatif bir tatil imkanı sunmaktadır.