Halk Kültürü

EI Sanatları: Yörede dokumacılık çok eskilere dayanmakla birlikte, günümüzde yerini teknoloji­nin ilerlemesi nedeniyle hazır dokumacılığa terk ederek önemini kaybetmiştir. Araştırmalarımızda eski yerel dokumaların giderek yok olduğu görülen bir gerçektir. Bu­nun yanısıra bazı evlerde ihtiyacı karşılamak için halı, kilim, heybe, torba gibi ev eşyaları yapılmaktadır. Tezgahlar ilkel olup özelliklerini korumaktadırlar.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Sümerbank Halıcılık Bölge Müdürlüğü´nün yaptığı ortaklaşa çalışmalar ile el dokma halıcılğı yörede tekrar geliştirmek için Yenice Merkez, Umurlar, Taban, Çırpılar ve Karaaydın köylerinde halı kursları açıldıysa da yöre halkı ihtiyacından fazlasını dokumadığından el halıcılığı kaybolmaya yüz tutmuştur.

Yöremizdeki halıların malzemeleri eskiden tabii olmakla beraber günümüzde sa­dece boyaları sentetiktir. Bazı kişiler hala eskiye bağlı olup ceviz kabuğundan, topraktan ve meşe ağacının gobaklarından boya elde etmektedirler. Halılar yöremizde desenlerine göre isim alırlar.

Sandık Halı: Zemin kırmızı ve yeşil olup, geometrik desenler hakimdir.

İmam Suyu Halı: Zemin deve tüyü renginde ve üzerindeki motifler su halinde olup kırmızı çiçeklidir.

Muşamba Halı: Zemin bordo ve kahverengi olup, desenler küçük baklava şeklinde ve renkler siyah, kırmızıdır.

Allı Halı: Zemin kırmızı, desenler geometrik motiflerle süslüdür. KİLIMLER
Halılarda kullanılan renkler ve iplikler kilimlere yansımıştır. Çözgü iplikleri yünün doğal rengi olan siyah ve beyazdır. Kilimler de desenlerine ve renklerine göre isimlendiri­lirler.

Allı Kilim: Zeminin tümü kırmızı, kenarları değişik renktendir. KIRK MELİK: Kilimin tümü yol yol çizgilidir.

Cübeden: Kırk meliğe benzer, çizgi aralarında çiçek motifleri yer almaktadır.

Pisimet: Diğer kilimlerin özelliğini taşır.

Çullar: Kilim özelliğli taşıyan kilimden ayrılımları kıldan olmalarıdır. Çullarda yöre ve desen­lerine göre isimlendirilmiştir.Mantı Çul Tenekeli Çul Tabaklı Kıvrım Katırnalı Çul.

Ev hanımlarının, kerıdi ihtiyaçlarını karşılamak ve aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla ürettiklerini heybe, torba, minder ve nakışlı çorapları, ilçemizin Çal köyünde dokunup çevre pazarlarda satılmaktadır.

Taban köyünde yapılmakta olan dantel ve iğne oyası bu köyümüzün geçim kay­nağı haline gelmiştir. Yapılan ürünler, her hafta komşu ilçemiz Gönen pazarında. İstanbul ve Bursa´dan gelen toptancılara satılmaktadır.

MAHALLI KIYAFETLER

Günümüzde köylerimizde dış görünüm olarak; orta yaş ve yaşlı kadınlar, dış giyi­min üzerine siyah parlak astarsız kumaştan, yuvarlak yakalı, bedene oturan, etekleri manto görünümünde Ferace, feracenin altına elbise veya şalvar üstüne de buluz veya kazak giyilir.

Düğünlerde, nişanlarda oğlan tarafının ve kız tarafının yengeleri feracenin üzerine, Mahrama denilen ince üzeri filoş ile zincir işi işlenmiş, kenarları filoş saçaklı krem renginde örtü örterler. Bu kıyafetleriyle, davetliler arasında düğün sahibi oldukları belli olur.

Düğünlerde ve diğer özel günlerde kızlar bindallı, erkekler de efe kıyafeti giyer­ler.